Archeologierapport HSL-Zuid gepresenteerd in Breda

Geplaatst op maandag 11 december 2006 @ 19:26 , 602 keer bekeken

De meest opzienbarende archeologische vondsten tijdens de aanleg van de HSL-Zuid en de reconstructie van de A16 zijn gedaan op het Noord-Brabantse en Zuid-Hollandse tracédeel. Het lijvige, tweedelige en dik twaalfhonderd pagina's tellende rapport over het archeologisch onderzoek werd dan ook donderdag in Brabant gepresenteerd.

"Witte vlekken ingekleurd" is de titel van het eindrapport, dat de resultaten van negen jaar onderzoek weergeeft. Met name West-Brabant gold lange tijd als witte vlek op de archeologische klaart van Nederland en de aanleg van de HSL-Zuid gaf eindelijk de aanzet tot een groots opgezet onderzoek om die vlekken in te kleuren. Wat blijkt uit het onderzoek: West-Brabant is al ruim zevenduizend jaar bewoond. Sporen en gebruiksvoorwerpen uit de Steentijd, van geromaniseerde boeren en uit de Tachtigjarige oorlog leveren een schat aan informatie over de geschiedenis van het gebied. De presentatie van het rapport had vrijdagmiddag 1 december plaats in het stadskantoor van Breda, in aanwezigheid van André Adank, de wethouder van Breda met onder meer Erfgoed in zijn portefeuille: "West-Brabant is nu een begrip in archeologisch Nederland."

Veel belangstellenden waren afgekomen op de presentatie van het rapport. Zowel HSL-medewerkers die zich veel met dit onderwerp hebben bezig gehouden, als de archeologen die de bodemschatten eigenhandig hebben blootgelegd. En natuurlijk was er veel belangstelling uit de archeologische wereld voor het rapport, een gezamenlijke uitgave van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, RWS HSL-Zuid en het ROB (Rijksinstituut voor Oudheidkundig Bodemonderzoek; tegenwoordig RACM (Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten).

Bron: Emea 8 december 2006


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: