Oudste horloge van Noord-Europa gevonden

Geplaatst op vrijdag 19 april 2013 @ 16:05 , 1348 keer bekeken

 

media_xll_1614054.jpgDe quadrans uit ongeveer 1300.© Gemeente Zutphen..

Bij archeologisch onderzoek op de Houtmarkt in Zutphen is het oudste horloge van Noord-Europa gevonden. Het gaat om een zogenoemde quadrans uit de 14e eeuw. Wereldwijd zijn er maar enkele van deze voorlopers van het huidige horloge bewaard gebleven. Dat heeft de gemeente vrijdag laten weten.

De quadrans uit ongeveer 1300 werd gevonden in een bodemlaag waarvan bekend is dat die tussen 1300 en 1325 op het marktplein is aangebracht om de grond op te hogen. Eerder lag op die plek een gracht.

Een quadrans (een horologium) was een Arabische vondst. Het is een kwartronde schijf van messing met aan een zijde twee nokjes met een gaatje erin. De gebruiker hield de schijf langs zijn neus in de richting van de zon en kon dan met hulp van een schietloodtouwtje via de gaatjes in de nokjes de tijd aflezen op de schijf.

In Europa is eenmaal eerder een quadrans gevonden, maar die is minder oud dan het exemplaar dat in Zutphen is opgegraven. Dat Zutphen nu een 'uitermate zeldzaam object' bezit is bevestigd door experts uit het buitenland, meldde een trotse burgemeester Arnold Gerritsen vrijdag. 'Zij noemen de quadrans uitzonderlijk zeldzaam en een van de bijzonderste middeleeuwse instrumenten.' Het horloge is binnenkort te zien in het Stedelijk Museum in de Gelderse plaats.

Bron: Algemeen Dagblad 19 april 2013


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: